donderdag 3 december 2015

Wormen practicum

Wormen, een fascinerend, maar vaak parasitair clubje..

Er bestaan vele verschillende wormen. Deze zijn niet onderverdeeld in rijken, maar in stammen. Je zou denken dat alle wormen behoren tot één soort, omdat ze allemaal op elkaar lijken. Dit is echter niet zo. Er bestaan namelijk zelfs wormen die in ons lichaam kunnen leven. 

WORMEN PRACTICUM:
In dit practicum vormde ik een groepje samen met Kim & Sanne. Met zijn drieën observeerden wij het verschil tussen een regenworm en een zee-pierworm. Wij probeerden te zoeken naar het verschil in uiterlijk, innerlijk en geslacht.
Het eerste wat ons opviel wat dat de regenworm erg actief was en de zeepier- al snel dood leek. Dit kwam natuurlijk doordat de zeepier zout nodig had en de regenworm nog wat vochtige aarde op zich had. Verder zagen wij qua uiterlijk een groot verschil. De zeepier had een dikkere kop, waarna zijn lichaam steeds smaller werd, tot aan zijn staart. Hij had een soort voelsprieten/haartjes die uit zijn rug kwamen. De regenworm hierin tegen had een helemaal gladde 'huid.' Ook was zijn lichaam qua dikte bijna helemaal gelijk. Hij kon zich voortbewegen door eerst zijn kop voorwaarts te trekken en vervolgens zijn hele lichaam.



Onder de microscoop was de huid van beide wormen duidelijk te zien. Beide hadden zij een hele gladde huid, alleen staken bij de zeepier de voelsprieten/ haartjes uit. Uit nieuwsgierigheid wilden wij de worm in tweeën hakken, maar uiteindelijk durfden wij dit niet. Doordat andere klasgenoten dit wel hebben gedaan konden wij toch zien wat uit de worm kwam. De worm blijf nog een behoorlijke tijd leven en uit zijn lichaam komt bloed of een soort pus.



Tot slot kon ik uit het practicum concluderen dat als je goed naar wormen kijkt en echt naar de verschillen zoekt, deze wel te vinden zijn. Qua uiterlijk viel ons dan ook meteen op dat de regenworm geen haren had en de zeepier wel. Verder kan ja qua innerlijk niet veel te weten komen als je geen achtergrond informatie hebt. Dit geld ook voor het geslacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten