maandag 14 december 2015

De evolutie van de mens

van aap, tot mens...



Waar komen wij als mensen vandaan? Waarschijnlijk heeft iedereen het wel is voorbij horen komen; dat wij als mensen afstammen van de aap. Dit is misschien moeilijk te geloven aangezien wij er als mensen er toch heel anders uitzien dan de aap. Als je hier verder over nadenkt en terug kijkt naar de mogelijke evoluties, klinkt het toch realistischer dan het lijkt. 


Louis Bolk was een Nederlandse anatoom en embryoloog die de foetalisatie theorie uitvond, over de menselijke vorm. Zijn theorie was gebaseerd op het idee dat een mens een niet volledig ontwikkelde aap is. Dit houdt in dat volgens Bolks theorie de mens is ontstaan uit een behoudende ontwikkeling van de aap. Hierdoor is een mens ook niet een zo sterk gespecialiseerd organisme. Dieren daarentegen zijn wel zeer gespecialiseerd. Alsnog beweert Bolk met zijn theorie dat de mens afstamt van de aap, alleen zegt hij dat de mens bij de ontwikkeling niet alle eigenschappen van de aap heeft overgenomen. 


Nu is de vraag, hoe is de mens geƫvoleerd? Het begon allemaal vele miljoenen jaren geleden, bij de aap. De apen destijds leefden een rustig leventje hoog in de bomen in een tropische omgeving. Na een aardschok veranderde het tropische woud in een droge omgeving met bergen. Hierdoor werden de apen gedwongen voedsel te gaan zoeken en dus moesten zij lange afstanden gaan afleggen. Zij paste zich aan aan deze nieuwe omgevingen en ontwikkelden zich verder zodat zij op twee poten konden lopen. Naarmate de apen zich steeds meer moesten aanpassen ontwikkelden zij zich richting de mens die wij hedendaags kennen. De eerste aap die een beetje op een mens begon te lijken was de 'homo habilis' (= eerste homide). Zo ontdekte deze aap steeds meer, waardoor hij steeds meer menselijke handelingen begon uit te voeren. Een stok kon de aap gebruiken als een wapen en een steen als een mes. De homo habilis was een van de eerste 'slimmere' apen. Hij nam risico's waardoor hij veel ontdekte. Aan de hand van natuurlijke selectie ontwikkelden bepaalde apen zich tot een mens, maar voor dit gebeurde gingen er miljoenen jaren voorbij. Kortom kunnen wij concluderen dat de mens is ontstaan door de aanpassing van verschillende apen aan een nieuwe omgeving.

• Hoe kan het dat niet alle apen zijn ontwikkeld tot mens?
- Vanwege de natuurlijke selectie moesten bepaalde apen zich aanpassen aan een nieuwe omgeving en moesten deze apen zich wel verder ontwikkelen om te kunnen overleven. Niet alle apen kwamen onder dezelfde omstandigheden en dus hoefden vele zich niet zo erg aan te passen. Hierdoor hebben deze apen zich dus ook niet geĆ«volueerd tot mens. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten