maandag 14 december 2015

Nature vs Nurture

Onze omgeving en genetica hebben grote invloed op wie wij zijn.  
Morfisch Resonantie Reservoir was Rupert Sheldrake's verklaring voor de jonge muisjes die sneller de weg naar de uitgang vonden in een doolhof. Morfisch Resonantie Reservoir houdt in dat de informatie van de ouders onzichtbaar aanwezig is bij een jongere generatie. 


Nature vs Nurture
Nature houd in dat alles wat wij als organisme doen, genetisch bepaald is. Nurture daarentegen zegt juist dat alles wat wij als organisme doen, wij geleerd hebben van kleins af aan. 

Een eeneiige tweeling heeft exact hetzelfde DNA, maar toch is het mogelijk dat een van de twee een aandoening heeft. Hoe is dit mogelijk? Naast Nature en Nurture, speelt epigenetica eigenlijk de grootste rol. Op ons DNA zitten namelijk epigenetische markeringen die bepalen of een bepaald deel van ons DNA om onze chromatiden of niet. Deze markeringen kunnen dus een deel van ons DNA als het ware uitzetten of aanzetten. Hierbij zijn onze genen, waarop rode markeringen op zitten, onleesbaar voor onze cellen en genen met groene markeringen juist leesbaar voor onze cellen. 
Waar de markeringen zitten, verschild per cel en ook per mens. Zo staan er dan ook in spiercellen andere genen aan dan in zenuwcellen. De epigenetische markeringen kunnen worden beïnvloed door de omgeving waarin men leeft. Niet alleen de omgeving kan de markeringen beïnvloeden, maar ook bepaalde voedingstoffen. Neem bijvoorbeeld een dikke muis, waarvan de nakomelingen veel dunner zijn. De dikke muis at minder gezond dan zijn nakomelingen. Doordat de nakomelingen andere voedingstoffen binnenkregen werd de gen, die er voor zorgt dat je dikker wordt, uitgezet en dus waren de nakomelingen gezonder.  De epigenetische markeringen kunnen van generatie naar generatie worden doorgegeven. Alle keuzes die je in jou leven maakt kunnen dus jou generatie beïnvloeden. Bijvoorbeeld als je rookt kan er iets worden aangetast waardoor de generatie na jou een kortere levensduur zal hebben. Naast de keuzes die je maakt, kan ook je gedrag de epigenetische markeringen beïnvloeden. Als een moeder de eerste weken met veel aandacht en liefde voor haar nakomelingen zorgt, gaat het GR-gen aan en zullen de nakomelingen gelukkiger worden. Als de moeder haar nakomelingen de eerste week negeert blijft het GR-gen dus uit en zullen de nakomelingen minder gelukkig worden. 


• Welke factoren zijn van invloed op wie wij zijn? 
- De epigenetische markeringen, nature en nurture.  
• Hoeveel invloed heb je daar zelf op? 
- Veel wordt doorgegeven door je ouders, maar door jou eigen gedrag kun je ook jou epigenetische markeringen beïnvloeden.  
• Welk mechanisme zorgt voor het tot uitdrukking komen van genen? 
- De epigenetische markeringen die een gen aan of uit kunnen zetten. 
• Is je eigen gezondheid en gedrag van invloed op dat van je eventuele kinderen? Hoe? 

- Ja, want als jij op jonge leeftijd bijvoorbeeld begint met roken en je markeringen daardoor anders worden ingesteld, wordt deze vorm van markeringen overgebracht aan jou kinderen en zullen zij door de aantasting van het roken een kortere levensduur hebben. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten