donderdag 3 december 2015

wat is de oorsprong van het leven op aarde?

Wat is de oorsprong van het leven op aarde?

Over de oorsprong van het leven zijn in de geschiedenis vele verschillende theorieën en hypotheses ontstaan. Toch is hedendaags dit vraagstuk nog niet opgelost. Sommigen geloven dat God het leven op aarde heeft geschapen, terwijl anderen meer zoeken naar een wetenschappelijke verklaring. 
Als voorbeeld benoem ik de gedachte van de Griekse filosofen; zij hadden een soort evolutietheorie. Zij geloofden dat bepaalde organismes ontstonden uit modder of rottende stoffen. 


Zelf heb ik nog nooit heel erg stilgestaan bij deze vraag. Nu ik er over nadenk, zou ik denken dat er wel eer wetenschappelijke theorie aan vast moet zitten. Ik denk dat het leven heel klein is begonnen en zich langzamerhand, met veel tijd, heeft kunnen ontwikkelen tot wat men nu kent. Het kan zijn begonnen bij een eencellige organismen die zich door middel van 'iets' hebben kunnen ontwikkelen tot een tweedelige organisme en onmiddellijk tot meercellige organismen. Hieruit is dan dus de mens ontstaan. 

Lang geleden was er sprake van de ijstijd. Dit wil zeggen dat nadat de meercellige organismen zijn ontstaan, zij zich langzamerhand moesten aanpassen. Niet alleen de meercellige organismen hebben zich moeten aanpassen, maar ook de eencellige-. Het verschil tussen deze twee is dat de eencellige organismen zichzelf kunnen voortplanten en dus niet afhankelijk zijn van een ander organismen. Een meercellig organisme hierin tegen is wel afhankelijk van een ander organisme. 
Zo zie je maar weer dat bacteriën en extremofielen al heel lang leven. Extremofielen zijn eigenlijk een soort bacterie die zich hebben aangepast aan een extreme omgeving, zoals de ruimte of de zure heetwaterbron. Doordat zij zich sneller kunnen voortplanten, evolueren zij ook sneller. 

Aangezien de aarde beetje bij beetje veranderd, denk ik ook dat wij als mens steeds verder zullen evalueren. Dit is nodig om te kunnen leven. Wij als organisme moeten ons kunnen aanpassen aan de evolutie van de aarde. De ontwikkeling zou misschien zo ver kunnen komen, dat wij als mens heterotroof worden. Dit houdt in dat wij dan niet meer afhankelijk zullen zijn van een ander organisme. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten