maandag 14 december 2015

Grottekeningen

Twee bekende grotten zijn de grotten van Lascaux en de grotten van Pech Merle. Hierin zijn tekeningen te vinden van wel 15.000-10.000 jaar voor Christus. Deze grottekeningen zijn gemaakt door homo sapiens, oftewel: de moderne/denkende mens. Oude tekeningen die in grotten te vinden zijn, worden soms gezien als de oudste graffiti's.

Nu is de vraag: waarom werden dit soort tekeningen gemaakt?
Sommige mensen denken dat het was voor handel, andere denken dat grottekeningen werden gemaakt ter verering van het dier waarop gejaagd werd. De tekeningen van het dier zouden dan als dank zijn getekend. Verder denken mensen dat de tekeningen horen bij verhalen die verteld werden of dat de tekeningen een soort les was voor anderen. Bijvoorbeeld om hen te leren waarnaar ze op jaagden. Zo zijn er nog veel meer denkbare mogelijkheden waarvoor deze grottekeningen zijn gemaakt.



Toch is de gangbare theorie als volgt: De denkende mens die jaagde op een prooi wilde uiteraard de beste prooi vangen. Hiervoor baden zij, voor zij gingen jagen, tot hun God. Zij hadden een doel voor ogen. Om dit doel en dus prooi te kunnen visualiseren, tekenden zij dit in grotten. Vaak zie je dan ook een soort snee getekend in het getekende dier, dit wil zeggen dat ongeveer op de plek een pijl zou worden geschoten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten